Annons
Annons Annons

Smittskyddsprofessor: Vi lär snart se en spridning i Sverige

bild

Nyheter 28 FEB 2020 Karolinska institutets rektor har tillsatt en särskild covid-19-grupp som – om epidemin eskalerar – ska bistå sjukvården med expertis. Enligt Jan Albert, smittskyddsprofessor, lär vi snart se en spridning av det nya coronaviruset även i Sverige. (1 kommentar)

bild

Beslut om minskning av vårdplatser i Västernorrland skjuts fram

Nyheter 28 FEB 2020 Regionfullmäktige i Västernorrland har nu beslutat om förändringar i primärvården som innebär att flera hälsocentraler slås samman eller stängs. Däremot sköts beslutet om att minska antalet vårdplatser på sjukhusen i Sundsvall och Sollefteå upp.

Annons Annons

Barbro Westerholm (L): »Ge äldre samma rätt till fortbildning«

bild

Nyheter 28 FEB 2020 Fortbildningen av de äldre läkarna har försummats och det är en viktig sak som behöver åtgärdas. Det menar Barbro Westerholm, läkare och riksdagsledamot för Liberalerna, när hon intervjuas i ett nytt avsnitt av Läkartidningens podd.

bild

Snart skruvas tempot upp i avtalsrörelsen

Nyheter 28 FEB 2020 Den sista mars löper Läkarförbundets centrala kollektivavtal med Sveriges Kommuner och regioner ut, och snart kommer farten i förhandlingarna om det nya avtalet att växlas upp. Det uppger förbundets chefsförhandlare Peter Wursé.

Annons Annons
bild

Läkarstudent får fortsätta trots olämpliga kontakter med patienter

Nyheter 28 FEB 2020 Förra året stängdes en läkarstudent i Örebro tillfälligt av från utbildningen efter att ha kontaktat minderåriga patienter på sociala medier. Nu har Högskolans avskiljandenämnd (HAN) beslutat att han får fortsätta läkarstudierna.

Ytterligare fem fall i Sverige

Nyheter 27 FEB 2020 Ytterligare fem fall av covid-19 har bekräftats i Sverige. Det meddelade Folkhälsomyndigheten på torsdagskvällen. Fallen finns i regionerna Göteborg, Uppsala och Stockholm.

WHO: Ebolaläkemedel hetaste kandidaten i jakten på behandling

bild

Nyheter 27 FEB 2020 Ett experimentellt läkemedel som ursprungligen utvecklats mot ebola är den hetaste kandidaten i jakten på effektiv behandling mot covid-19, enligt Världshälsoorganisationen WHO.

bild

Särskild utredare tillsätts för att utreda vårdmoms på inhyrd personal

Nyheter 27 FEB 2020 En särskild utredare ska undersöka om lagen kan ändras så att konsekvenserna av moms på inhyrd personal neutraliseras.

bild

Kostnader för hyrläkare minskade 2019 – men ökade för hyrpersonal

Nyheter 27 FEB 2020 Kostnaderna för inhyrda läkare minskade med 2 procent 2019, men de totala kostnaderna för inhyrd personal ökade med 3,4 procent, enligt nya siffror från Sveriges Kommuner och regioner. (1 kommentar)

Danderyd: Läkare varslas ej

Nyheter 27 FEB 2020 Danderyds sjukhus kommer att minska sitt varsel av personal och inga läkare ska sägas upp. Uppdaterad 28 februari.

Sös: Inga läkare sägs upp

Nyheter 27 FEB 2020 Inga läkare ska sägas upp från Södersjukhuset. Det uppgav sjukhusets vd Mikael Runsiö för Dagens Nyheter på onsdagskvällen.

bild

Skyddsombud 6:6a-anmäler Södersjukhuset till Arbetsmiljöverket

Nyheter 27 FEB 2020 Efter helgens mycket pressade läge på Södersjukhuset ska nu en anmälan om bristande arbetsmiljö skickas till Arbetsmiljöverket. Det uppger Clara Strömberg, huvudskyddsombud och ordförande i sjukhusets läkarförening.

Sveriges andra coronafall bekräftat

bild

Nyheter 26 FEB 2020 Sverige har fått ett andra fall av covid-19, meddelade Folkhälsomyndigheten på onsdagskvällen. Personen, som varit i Italien, vårdas på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Uppdaterad den 27 februari.

Anders Tegnell: »Mest oroande är utvecklingen i Iran«

bild

Nyheter 26 FEB 2020 Folkhälsomyndigheten skärpte nyligen sin riskbedömning av det nya coronaviruset. Under en pressträff sa statsepidemiolog Anders Tegnell att utvecklingen i Iran är det som oroar mest.

Anställda föreslås få driva vårdcentraler och sjukhus i Skåne

bild

Nyheter 26 FEB 2020 Alliansen i Region Skåne vill erbjuda de anställda att driva vårdenheter i regionen med resultatansvar. 

Första beslut taget om upphandling av förlossningen i Karlskoga

Nyheter 26 FEB 2020 Uppdraget att driva förlossningsverksamhet i Karlskoga ska upphandlas under hösten. Det är målet med beslut i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Örebro län den 26 februari. ()

Kvinnors tystnad berättar om våldet – om vården vågar lyssna

Kultur 26 FEB 2020 Erfarenheter av övergrepp och sexualiserat våld i en krigssituation är inte så enkla att lägga bakom sig ens när man fått chansen att börja ett nytt liv i trygghet. En intervjustudie av kvinnor som flydde till Sverige från krigen i samband med Jugoslaviens upplösning på 1990-talet berättar om tystnader som traumavården gör klokt i att lyssna på. ()

KI ändrar inte oredlighetsbeslut i Macchiarini-ärendet

Nyheter 26 FEB 2020 Karolinska institutets rektor Ole Petter Ottersen ser ingen anledning att ändra något beslut om oredlighet eller klander för medförfattare till Paolo Macchiarinis forskning. Det framgår av ett inlägg på rektorns blogg. ()

Annons Annons

Fler läkare med utländsk utbildning bland oskicklighetsärendena

Nyheter 26 FEB 2020 Susanne Billum, ordförande i hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN), är bekymrad över en ökad mängd oskicklighetsärenden där läkarna har en utländsk läkarutbildning. (9 kommentarer)

Folkhälsomyndigheten skärper riskbedömning av covid-19

Nyheter 25 FEB 2020 Folkhälsomyndigheten bedömer nu att risken är hög att personer som smittats utomlands av det nya coronaviruset upptäcks i Sverige. Även risken för allmän spridning i landet uppgraderas – men bedöms fortfarande som låg. ()

Barnmorska dömd för grovt vållande till kroppsskada

Nyheter 25 FEB 2020 En barnmorska döms för grovt vållande till kroppsskada av Kristianstads tingsrätt. Detta efter att hon givit för mycket värkstimulerande medel vid en förlossning och inte tillkallat läkare. Barnet drabbades av syrebrist och fick hjärnskador. ()

Bedömningen att beredskap mot covid-19 är god ifrågasätts av läkare

Nyheter 25 FEB 2020 Enligt regeringen finns det en god beredskap mot smittspridning av det nya coronaviruset Sars-CoV-2 inom Sverige. Men nu riktar flera läkare hård kritik mot den slutsatsen. (1 kommentar)

Annons Annons

Södersjukhuset får hjälp av särskild grupp

Nyheter 25 FEB 2020 För att få ordning på den besvärliga situationen på Södersjukhuset inrättas nu en särskild grupp ledd av regiondirektören Carina Lundberg Uudelepp. Tanken är att gruppen bland annat ska bistå sjukhuset i arbetet med att öka genomströmningen på akuten. (1 kommentar)

Sös jobbar för närakut vid akuten

Nyheter 25 FEB 2020 Närakut och vuxenakut på samma ställe. Geriatriska vårdplatser. Det är två åtgärder som Södersjukhuset vill se för att i framtiden undvika en sådan extrem vårdplatsbrist som den i helgen. (3 kommentarer)

Nya rekommendationer efter ökad spridning av coronavirus

Nyheter 24 FEB 2020 Folkhälsomyndigheten uppdaterar sina rekommendationer på grund av spridningen av det nya coronaviruset i Italien, Iran och Sydkorea. Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell är det dock inte aktuellt att utföra hälsoscreening av inkommande resenärer. ()

Stockholms sjukvårdsupprop planerar ny manifestation

Nyheter 24 FEB 2020 I slutet av mars planerar nätverket sjukvårdsuppropet i Stockholm att hålla en ny manifestation för att påverka beslutsfattare i regionen. Förhoppningen är att samla både vårdpersonal och allmänhet. ()

Rekordmånga återkallade legitimationer förra året

Nyheter 24 FEB 2020 31 läkarlegitimationer återkallades förra året – den högsta siffran sedan patientsäkerhetslagen kom. Fler läkare förlorar legitimationen efter att ha struntat i att följa sin prövotidsplan. Men den vanligaste grunden är sjukdom eller liknande omständighet. (1 kommentar)

»Sverige har mycket att lära av länder med mindre resurser«

Nyheter 24 FEB 2020 Coronaviruset sätter fokus på smittskyddet. För statsepidemiolog Anders Tegnell betyder det ökat strålkastarljus – både på honom själv och på de frågor han brunnit för ända sedan åren som infektionsläkare i Laos. ()

Stabsläge på Sös i helgen efter vårdplatsbrist

Nyheter 24 FEB 2020 Vårdplatsbrist ledde till att Södersjukhuset gick in i stabsläge på söndagen, vilket blåstes av ett knappt dygn senare. Nu analyserar sjukhuset situationen.  (1 kommentar)

BMA undersöker sina medlemmars inställning till läkarassisterat döende

Nyheter 24 FEB 2020 Det brittiska läkarförbundet, British Medical Association (BMA), frågar i en pågående omröstning sina medlemmar om hur läkarna anser att BMA ska ställa sig till läkarassisterat döende. ()

Det är inte så jag minns det

Kultur 24 FEB 2020 Pappa läkaren bevistar ceremonin i samband med sonens läkarexamen, lyssnar på hyllningstalen, begrundar den framtid som kan vänta de nyutexaminerade – och minns sin egen resa i yrket.   ()

Coronaviruset: Regeringen stöttar WHO:s krisfond med 40 miljoner

Nyheter 24 FEB 2020 Med anledning av det nya coronaviruset avsätter regeringen nu 40 miljoner kronor till Världshälsoorganisationens krisfond. Samtidigt uppger socialministern att den svenska beredskapen är god. ()

»Det här är du verkligen värd!« sa kronprinsessan

Människor & möten 24 FEB 2020 Gunilla Gunnarsson, onkolog och tidigare nationell samordnare, tog emot Regionala cancercentrums hedersutmärkelse 2020 när Sveriges nationella cancerstrategi nyligen firade 10-årsjubileum. ()

Anders Gustafsson prorektor på KI

Nyheter 21 FEB 2020 Konsistoriet vid Karolinska institutet har beslutat att utse Anders Gustafsson, professor i parodontologi, till lärosätets prorektor. ()

Ny rapport: 3 000 coronavirusfall bland sjukvårdspersonal i Kina

Nyheter 21 FEB 2020 I en ny analys talar Kinas smittskyddsinstitut om mer än 3 000 smittade av det nya coronaviruset bland sjukvårdspersonal i Kina. Drygt hälften av fallen har bekräftats med molekylärbiologisk diagnostik. ()

Annons Annons

Arkivet


Ett enda arkiv. 45 000 artiklar. I fulltext från och med år 1996.