Annons
Annons
Annons Annons

Senaste nytt från Läkartidningen

»... ett hån att tala om sekretess när vi faktiskt inte har möjlighet att följa den lagen.«

Krönika 14 JUN 2019 Trängsel, ilska, uppgivenhet – inte en chans att hålla patientsekretess. Redan i väntrummet är det uppenbart att saker har förändrats sedan hon själv jobbade på en sådan mottagning. Nina Cavalli-Björkman berättar om ett akutbesök.       ()

Forskare och framsteg i kärlkirurgins historia

Kultur 12 JUN 2019 Många forskare gjorde ett stort antal betydande framsteg innan kärlkirurgin kunde bli en egen specialitet. David Bergqvist, professor emeritus kirurgi, räknar upp milstolparna på vägen mot dagens moderna hantering. (1 kommentar)

»Det är vår bedömning att din artikel inte tillför något av vetenskapligt intresse.«

Krönika 05 JUN 2019 Mannen med det krävande arbetet ombord på en fiskebåt hade magrat dramatiskt, vägde nu bara 48 kilo. Hans prover visade ingenting, humöret och skämtlynnet var på topp. Biopsi från tarmen ledde slutligen till rätt diagnos men när läkaren försökte berätta om sitt fynd i en vetenskaplig publikation blev det kalla handen. Kristian Svenberg minns en gammal historia.  ()

Skrivarglädje lagom till hängmattesäsongen

Recension 04 JUN 2019 En ung, intelligent, kvinnlig akutläkare mitt i händelsestormen efter att Söder torn i Stockholm sprängts i ett terrorattentat. Om det och mycket annat handlar överläkaren, forskaren, podcastaren och författaren Christian Unges nya bok, den första i en utlovad serie. Jesper Strömbäck Eklund, läkarstuderande på Karolinska institutet, anmäler.  ()

Tre generationer i samma pek

Kultur 28 MAJ 2019 Det torde höra till ovanligheterna att tre generationer av läkare finns med i en och samma publikation. Så är emellertid fallet i en artikel i Journal of Urology. (1 kommentar)

En bok som borde bli obligatorisk läsning

Recension 24 MAJ 2019 Hur går det när teorier och Excel-ark möter verkligheten? Kanske så som det gjorde på Nya Karolinska Solna, där lagar och jävsregler rundades, omdömen sviktade och ansvar skyfflades runt när de nya verksamhetsformerna inte verkade fungera. Turer och vändningar skildras i »Konsulterna«, en ny bok som anmäls av Pelle Gustafson, medicinsk redaktör, Läkartidningen. ()

»Förhoppningsvis slutar denna läkare aldrig att eftersträva kunskap, utveckling och erfarenhet.«

Krönika 24 MAJ 2019 Att skilja på sitt jag och sitt läkarjag kan vara besvärligt nog. En prövning är när en patient signalerar att någonting i personkemin inte binder som det borde. AT-läkaren Mia Lind tänker på patientmöten som inte blir bra förrän efter ett tag. (2 kommentarer)

Livläkarens sommarnöje – skärgårdens äldsta vandrarhem

Kultur 22 MAJ 2019 Livmedikus Anshelm Larsson (1871–1957) var »skandalprinsen« Wilhelms läkare – och en stor skärgårdsvän. Han köpte några öar i Stockholms skärgård och bosatte sig där från vår till höst. I dag är huset skärgårdens äldsta vandrarhem. (1 kommentar)

Möjliga strategier mot självskadebeteende

Recension 20 MAJ 2019 En bok med öppenvårdsperspektiv på fenomenet självskadebeteende och möjliga strategier för behandling. Hans Olsson, psykiater i Jönköping, anmäler en användbar framställning som belyser även problem som anhöriga till självskadepatienter kan möta.   ()

»Som utländsk besökare drillas jag inte lika hårt … men återkoppling ges kontinuerligt och skoningslöst.«

Krönika 17 MAJ 2019 Patienten som skrivs in talar bara stamspråket xhosa. Två patienter av tre är HIV-positiva. Tuberkulos är så vanligt att alla måste röntgas före operation, och den inhemska AT-läkarens nattpass börjar bara en timme efter att hans dagtjänstgöring slutat. Ebba Lindqvist berättar om en alldeles unik, alldeles vanlig dag på ett sjukhus i Kapstaden, Sydafrika. ()

Uppdatering av synen på evidensbaserad medicin

Recension 15 MAJ 2019 Den snabba utvecklingen av såväl terminologi som praxis inom evidensbaserad medicin skapar behov av böcker som uppdaterar synen på begreppet. Just den tjänsten har författarna av en ny bok gjort Sveriges läkarkår, finner Läkartidningens anmälare, seniorprofessorn Anders Ekbom. ()

Gott öga till italiensk ögonvård

Kultur 08 MAJ 2019 Drabbad av plötslig glaskroppsavlossning under en vistelse i Norditalien fick Kristina Söderlind Rutberg, pensionerad läkare från Uppsala, en ofrivillig inblick i den italienska vardagssjukvården. I dag har hon ett gott öga till den verksamheten. (3 kommentarer)

Neuroteologi – andligt vetande grundad på kunskap om hjärnan

Kultur 08 MAJ 2019 Neuroteologi är andligt vetande baserat på vår kunskap om den mänskliga hjärnan. Kan begreppet vara utgångspunkten för en enhetlig religion för upplysta människor? Neurologerna Birgitta Söderfeldt och Anne-Marie Landtblom diskuterar ett mångdimensionellt uttryck myntat av författaren Aldous Huxley. (5 kommentarer)

»För vem är offer och vem är vinnare i detta akutrum på psykiatrin en vanlig sommarnatt i Sverige?«

Krönika 03 MAJ 2019 Ett akutrum på psykiatrin en vanlig sommarnatt i Sverige. Vid detta första och sista möte mellan patient och läkare efter den förres misslyckade självmordsförsök är det oklart varför mannens dödslängtan måste vara läkarens fel. Hans Olsson skildrar en situation som kan uppstå i praktiken. ()

Idyllens mörker – Birger Sjöbergs dödliga depression

Kultur 30 APR 2019 Diktaren Birger Sjöberg dog för ganska precis hundra år sedan på Stadshotellet i Växjö. Hans kreativitet som författare både sporrades och hämmades av ett bipolärt syndrom som påverkade hela hans liv. Lars Sjöstrand, psykiater och beroendeläkare, berättar om mannen, verken och sjukdomen. (3 kommentarer)

»Jag kommer att tänka på Margareta då jag läser en slarvig och onödigt lång journalanteckning.«

Krönika 26 APR 2019 Tydliga rutiner, ordning och reda, korsförhör på morgonronden efter nattjouren, diskussion tänkbar men inte möjlig. Jakob Ratz Endler tänker på Margareta, en överläkare i järnladyklassen, hård och bestämd men med en inneboende värdighet. Och rödpennan ständigt till hands. (3 kommentarer)

Ny bok om Norges första kvinnliga läkare

Recension 18 APR 2019 Inte förrän 1884 blev det tillåtet för kvinnor i Norge att utbilda sig till läkare. Om de första 19 som gjorde det, och deras gärning som följde, handlar en nyutkommen bok som anmäls av Kerstin Hulter Åsberg.  ()

»... en vision av livet som en stor oförklarlig hemlighet«

Kultur 17 APR 2019 Sjömannen och börsmäklaren Paul Gauguin blev sedermera världsberömd konstnär parallellt med sin jakt på frihet och lycka på en söderhavsö. Friheten innebar också ekonomisk och medicinsk utsatthet, och till slut undergång i konstprojektet att återge en vision av livet som en stor oförklarlig hemlighet. ()

»Hon kanske ville men inte vågade säga det som var på väg att slippa fram.«

Krönika 12 APR 2019 Se, lyssna och hör – framför allt. Först därefter receptblocket, om det behövs. Så kan doktorn undvika misstaget att uppfatta patientens budskap enbart som symtom, tecken på botbar sjukdom. Olle Hellström, pensionerad allmänläkare, berättar varför man inte alltid måste hitta något som går att förklara.  (3 kommentarer)

Hur lika är kvinnors och mäns hjärnor?

Recension 11 APR 2019 Finns det någon skillnad mellan den kvinnliga och den manliga hjärnan. Markus Heilig, professor i neurovetenskap vid Linköpings universitet har skrivit en bok för att utreda frågan. Lars-Gunnar-Gunnarsson, Biträdande professor i neurologi, Örebro universitet, har läst den. (3 kommentarer)

Fokus på individen – framtidens melodi inom psykiatrisk behandling

Kultur 09 APR 2019 Definitionen av psykisk sjukdom har avgörande betydelse för vårdens organisation och utformningen av behandlingsutbudet. Personcentrerad vårdideologi är en väg vidare för psykiatrin, anser författarna till denna artikel om skilda förhållningssätt till psykopatologin. (7 kommentarer)

Från »slaktkonst« till kirurgisk precision

Recension 05 APR 2019 Från att ha kallats »slaktandets konst« har kirurgin utvecklats till en precisionsvetenskap med fantastiska bedrifter på meritlistan. I specialitetens barndom var dock operationer livsfarliga, antingen på grund av själva ingreppet eller till följd av postoperativa infektioner. Pelle Gustafson, medicinsk redaktör på Läkartidningen, anmäler en medicinhistorisk bok. ()

»... en 'besvärlig patient', en sådan som ingen vill träffa och som hela tiden ska vara någon annans problem.«

Krönika 05 APR 2019 Att älska sitt jobb och de personmöten det medför, innebär inte att man kan ta sig an varenda besvärlig patient som kliver över tröskeln. Men då och då kan man försöka, och uppnå resultat, berättar Mia T Johansson, ST-läkare i allmänmedicin. (15 kommentarer)

Oxikodon mellan medicinen och Mammon

Recension 04 APR 2019 Tragedin med opioidernas härjningar i den amerikanska befolkningen skildras dramatiskt i en aktuell bok. Rekommenderad lektyr även för svenska läkare, anser anmälaren Ola Ohlsson, professor emeritus, pensionerad överläkare och tidigare ordförande, Läkemedelsrådet Region Skåne. ()

Dr Ott – den förste laparoskopisten?

Kultur 03 APR 2019 Lätt att bli bortglömd om man är långt före sin tid. Den sanningen gäller för dr Dimitrij Oscarovic Ott, på sin tid en av Tsarrysslands framstående läkare. I dag pekar mycket på att dr Ott var världens förste laparoskopist. Bengt Uvelius, urolog på Skånes universitetssjukhus, Lund/Malmö, berättar om en originell klinisk forskare. ()