Annons
Annons Annons

Senaste nytt från Läkartidningen

»Jag kommer att tänka på Margareta då jag läser en slarvig och onödigt lång journalanteckning.«

Krönika 26 APR 2019 Tydliga rutiner, ordning och reda, korsförhör på morgonronden efter nattjouren, diskussion tänkbar men inte möjlig. Jakob Ratz Endler tänker på Margareta, en överläkare i järnladyklassen, hård och bestämd men med en inneboende värdighet. Och rödpennan ständigt till hands. ()

Ny bok om Norges första kvinnliga läkare

Recension 18 APR 2019 Inte förrän 1884 blev det tillåtet för kvinnor i Norge att utbilda sig till läkare. Om de första 19 som gjorde det, och deras gärning som följde, handlar en nyutkommen bok som anmäls av Kerstin Hulter Åsberg.  ()

»... en vision av livet som en stor oförklarlig hemlighet«

Kultur 17 APR 2019 Sjömannen och börsmäklaren Paul Gauguin blev sedermera världsberömd konstnär parallellt med sin jakt på frihet och lycka på en söderhavsö. Friheten innebar också ekonomisk och medicinsk utsatthet, och till slut undergång i konstprojektet att återge en vision av livet som en stor oförklarlig hemlighet. ()

»Hon kanske ville men inte vågade säga det som var på väg att slippa fram.«

Krönika 12 APR 2019 Se, lyssna och hör – framför allt. Först därefter receptblocket, om det behövs. Så kan doktorn undvika misstaget att uppfatta patientens budskap enbart som symtom, tecken på botbar sjukdom. Olle Hellström, pensionerad allmänläkare, berättar varför man inte alltid måste hitta något som går att förklara.  (3 kommentarer)

Hur lika är kvinnors och mäns hjärnor?

Recension 11 APR 2019 Finns det någon skillnad mellan den kvinnliga och den manliga hjärnan. Markus Heilig, professor i neurovetenskap vid Linköpings universitet har skrivit en bok för att utreda frågan. Lars-Gunnar-Gunnarsson, Biträdande professor i neurologi, Örebro universitet, har läst den. (3 kommentarer)

Fokus på individen – framtidens melodi inom psykiatrisk behandling

Kultur 09 APR 2019 Definitionen av psykisk sjukdom har avgörande betydelse för vårdens organisation och utformningen av behandlingsutbudet. Personcentrerad vårdideologi är en väg vidare för psykiatrin, anser författarna till denna artikel om skilda förhållningssätt till psykopatologin. (7 kommentarer)

Från »slaktkonst« till kirurgisk precision

Recension 05 APR 2019 Från att ha kallats »slaktandets konst« har kirurgin utvecklats till en precisionsvetenskap med fantastiska bedrifter på meritlistan. I specialitetens barndom var dock operationer livsfarliga, antingen på grund av själva ingreppet eller till följd av postoperativa infektioner. Pelle Gustafson, medicinsk redaktör på Läkartidningen, anmäler en medicinhistorisk bok. ()

»... en 'besvärlig patient', en sådan som ingen vill träffa och som hela tiden ska vara någon annans problem.«

Krönika 05 APR 2019 Att älska sitt jobb och de personmöten det medför, innebär inte att man kan ta sig an varenda besvärlig patient som kliver över tröskeln. Men då och då kan man försöka, och uppnå resultat, berättar Mia T Johansson, ST-läkare i allmänmedicin. (15 kommentarer)

Oxikodon mellan medicinen och Mammon

Recension 04 APR 2019 Tragedin med opioidernas härjningar i den amerikanska befolkningen skildras dramatiskt i en aktuell bok. Rekommenderad lektyr även för svenska läkare, anser anmälaren Ola Ohlsson, professor emeritus, pensionerad överläkare och tidigare ordförande, Läkemedelsrådet Region Skåne. ()

Dr Ott – den förste laparoskopisten?

Kultur 03 APR 2019 Lätt att bli bortglömd om man är långt före sin tid. Den sanningen gäller för dr Dimitrij Oscarovic Ott, på sin tid en av Tsarrysslands framstående läkare. I dag pekar mycket på att dr Ott var världens förste laparoskopist. Bengt Uvelius, urolog på Skånes universitetssjukhus, Lund/Malmö, berättar om en originell klinisk forskare. ()

En orolig allmänmedicinläkare som randar på kvinnokliniken

Kultur 03 APR 2019 Efter kriget 2003, i hemlandet Irak, är gynekolog ett yrke nästan uteslutande för kvinnor. ST-allmänläkaren Zeyad Albadri blev mer än tankfull när handledaren i Sverige föreslog att han skulle randa även på en kvinnoklinik. (1 kommentar)

»Men ut kom en liten trasa. Som levde några timmar. Jag var så oförberedd.«

Krönika 29 MAR 2019 Det är fantastiskt att vara den som gör skillnad. Att få en tacksam blick från barnmorskan som sett den annalkande katastrofen undanröjd. Men triumferna kan inte tränga undan kyrkogården i ens bröst, skriver Ylva Strandberg, överläkare gynekologi och obstetrik, i sin krönika. (11 kommentarer)

Månens faser, fasor – och medicinen

Kultur 26 MAR 2019 Månen på natthimlen har fascinerat människan i alla tider. Myter, drömmar, vidskepelser är kopplade till jordens ärrade satellit, som även tillskrivs förmågan att påverka medicinska tillstånd. En nyligen avslutad konstutställning ger anledning att begrunda månens närvaro i banan runt jorden och i våra inre världar.  ()

»Laurell« tillbaka för tionde gången

Recension 25 MAR 2019 På svenska och anpassad efter förhållanden i Norden är klassiska »Laurells« nu utgiven i sin tionde upplaga. Referensverket i klinisk kemi har blivit större och tyngre, vilket är ett gott tecken på att klinisk kemi växer och utvecklas, skriver Läkartidningens anmälare. ()

»Jamen, hur svårt kan det vara? Det är väl klart att Ali behöver sitt insulin.«

Krönika 25 MAR 2019 Om en person med diabetes har fått avslag på sin asylansökan, och dokumentet som berättigar till subventionerat insulin har slutat gälla, blir det läkarens problem att säkra kontinuiteten i den livsnödvändiga behandlingen. Sophia Rössner berättar om en utmaning i vardagen på diabetesmottagningen. (3 kommentarer)

Ett fascinerande galleri över färgstarka läkare

Recension 19 MAR 2019 Ännu så sent som mot slutet av 1700-talet måste vetgiriga och ambitiösa personer som önskade studera medicin söka sig från Sverige till andra länder ute i Europa. Om dessa studenter och studieresor handlar en nyutkommen bok som Läkartidningens recensent varmt rekommenderar till alla med intresse för medicin-, kultur- och lärdomshistoria. ()

Skämtare och visselblåsare på 1500-talet

Kultur 19 MAR 2019 Utöver sitt yrke som läkare var 1500-talsprofilen och munken François Rabelais en seriös skämtare, författare och visselblåsare – en renässanskämpe med patienter på hela samhällsstegen. Jerker Hanson, pensionerad psykiater, berättar om Rabelais resa och hans humör-höjande pikaresker som genom det befriande skrattet också kunde gälla för vård. (1 kommentar)

»Hon knäpper upp behån, rör sig ogenerat i rummet, säger att hon är jättenöjd med kirurgens arbete.«

Krönika 15 MAR 2019 Nybesök bröstcancer. Kvinnan i undersökningsrummet är uppenbart tillfreds, förklarar sig nöjd med kirurgens arbete, säger »det gör mig inget« vid beskedet att hon kommer att tappa håret i samband med cellgiftsbehandlingen. Nina Cavalli-Björkman berättar om ett patientmöte som hon kommer att minnas. ()

Teckningar – i stället för gnäll

Kultur 13 MAR 2019 Frustration med rådande omständigheter i sjukvården kan uttryckas på flera sätt av de vårdanställda. Gnälla är ett sätt – teckna ett annat. Allmänläkaren och blivande dermatologen Ylva Lundquist valde det senare. Läkartidningen publicerar här ett axplock ur hennes vardagsglimtar. (1 kommentar)

»När vi är färdiga med patienten vänder vi oss till mannen bredvid, även han knivhuggen.«

Krönika 11 MAR 2019 Patient med sjutton knivhugg i kroppen väntar på vidare transport till akutmottagningen på det stora sjukhuset en bit bort. Nästa patient har fått ett knivstick rakt i hjärtat och är aktuell för livräddande insats. Jakob Ratz Endler berättar i sin krönika om ett pass på jobbet en sommarnatt på ett mindre sjukhus i Kapstaden, Sydafrika. ()

Saklig skildring av hur det känns …

Recension 04 MAR 2019 En skildring av hur det känns att plötsligt ställas utanför, att bli av med sin befattning, att leva med misstanken att andra kanske har gått bakom hennes rygg ... Förra KI-rektorn Harriet Wallbergs bok är en framställning om att ha rätt men inte få rätt, skriver Läkartidningens recensent. ()

Över Styx – och in i fiktion

Kultur 27 FEB 2019 Livet efter döden kan bli en utdragen historia, i vissa fall sedelärande, i andra rena farsen. Filmer och böcker i fiktionens värld bär syn för sägen, tänkte etikprofessorn Niels Lynøe i sjuksängen när han själv befarade att det kanske drog ihop sig till en flodfärd. (1 kommentar)

Liten skylt – stort budskap

Kultur 27 FEB 2019 Alla handikapp är inte synliga, påpekar Lars Breimer, docent, Örebro, som undrar varför en viktig liten skylt som finns på Heathrow flygplats i London saknas till exempel på Arlanda i Stockholm.  (2 kommentarer)

»Det finns något visst med ett yrke som får upplevas med alla sinnen.«

Krönika 22 FEB 2019 Inte försöka tänka, utan känna, känna, känna. På patienter och situationer, känna känslan bakom orden. I yrket som praktiserande läkare har Ulrika Nettelblad lärt sig hur nyttigt det kan vara att ha en viss fingertoppskänsla. Hon berättar i sin krönika.  ()

Idealisk klinisk forskning – som bar frukt

Recension 21 FEB 2019 Vincent är pojken som föddes av en mamma som ursprungligen saknade livmoder. Tiden som foster tillbringade han i en annan kvinnas livmoder intransplanterad i hans mammas kropp. En nyutkommen bok skildrar turerna kring en klinisk forskarbragd i Sverige. ()