Annons Annons

Senaste nytt från Läkartidningen

»Jag förstår nu varför geriatrikbakjouren sa nej till MRSA-patienten«

Krönika 24 JAN 2020 En bakjour i geriatrik har sagt nej, och en patient smittad med MRSA får ligga kvar på akuten – efter 30 timmar där. Jonathan Ilicki tappar först förtroendet för systemet, men efter att ha läst en text som ger perspektiv ändrar han uppfattning. ()

Idolf var bara förnamnet ...

Kultur 22 JAN 2020 Militärläkaren dr Rosengren med det ovanliga och för en svensk läkare unika förnamnet Idolf levde ett aktivt och omväxlande liv mellan 1855 och 1944. Om honom, hans tid, gärning och äventyr berättar sentida kollegan S Gunnar Edlund. ()

»Att gråta inför mina patienter när jag vill vara stark och professionell känns som ett svårt nederlag.«

Krönika 17 JAN 2020 Ska man ifrågasätta sin förmåga att verka som läkare om man i sitt förhållningssätt till det otänkbara uttrycker sin empati genom en känsloyttring som vanligtvis uppfattas som svaghet och brist på kontroll? Tina Vilhelmsson berättar om en typisk situation då läkare kan ställa sig just den frågan. (2 kommentarer)

Ett fall för rättspsykiatrin i Sverige 1929

Recension 16 JAN 2020 Ett tidsdokument av stort psykiatrihistoriskt intresse, kallar recensenten boken om en tragedi som inträffade i mars 1929 i det lilla samhället Vesene i Västergötland. Fallet med den unga mamman som dödade sina tre barn genom ett plötsligt infall blev en utmaning för samtidens rättspsykiatri. ()

7-kronorsreformen synad utifrån

Kultur 15 JAN 2020 7-kronorsreformen väckte uppmärksamhet på sin tid – även utomlands. Inte minst kom amerikanska forskare att intressera sig för hur »socialized medicine« slog igenom på bred front i Sverige. Peter Garpenby, docent, Linköpings universitet, berättar om de utländska forskarnas analyser. (3 kommentarer)

Sextioåriga kriget mot hjärtats främsta fiende

Recension 13 JAN 2020 Anders G Olsson, senior professor i invärtesmedicin och specialist i kardiologi, skildrar i sin nya bok den medicinska forskningens framsteg – och bakslag – i det sextio år långa kriget mot kolesterol, den främsta boven bakom uppkomsten av hjärt–kärlsjukdom. ()

»Sedan minns jag hur de kastar sig mot den röda larmknappen och salen fylls med människor.«

Krönika 09 JAN 2020 Det är vår, med en mild sol som silar in genom tallarna utanför fönstret, trivsam stämning bland kollegorna i kvinnoklinikens konferensrum. Men i minnet är avståndet inte alls stort till förlossningsrummet där de egna barnens liv, i två fall av tre, kunde räddas bara tack vare samma kollegors iskalla professionalism. Max Hedmark berättar i sin krönika. (10 kommentarer)

Pionjärens rapport om livet som stressforskare

Recension 09 JAN 2020 Töres Theorell, en av pionjärerna inom svensk stressforskning, summerar sitt yrkesliv genom en självbiografisk skildring av arbetet inom sin specialitet. Boken är en spännande inspirationskälla som ger uppslag till nya idéer, anser Läkartidningens anmälare. ()

Gammal läkare – en insiderrapport

Kultur 08 JAN 2020 Har man arbetat i 55 år som doktor utan att lyckas bota sin kärlek till yrket blir man tankfull när inbjudan kommer till den egna avskedsfesten. Sven Britton, professor emeritus, Stockholm, skriver om en kliniskt verksam 81-åring som bävar för uppbrottet.         (6 kommentarer)

Läkekonst, filosofi och ett långt liv som kirurg

Recension 20 DEC 2019 Sten Lennquist är professor emeritus med ett långt liv som kirurg och katastrofmedicinare bakom sig. Han är författaren till den uppmärksammade rapporten om den svenska sjukvårdsinsatsen vid tsunamikatastrofen 2005 – och nu till en memoarbok som är en personlig utvärdering av det egna yrkeslivet, men också av svensk sjukvård under många decennier.  ()

Julen som klinisk erfarenhet

Kultur 18 DEC 2019 En jul på lasarett är kliniskt förknippad med en annorlunda erfarenhet. Jourstämning, stiltje, rutiner satta ur spel – men också en hel del ljusa stunder. Stephan Rössner, professor emeritus, har samlat julminnen från åtskilliga år. (3 kommentarer)

Schuberts taktpinne till julklapparnas marsch in i tomtesäcken

Kultur 17 DEC 2019 För människor som vill ta sig an uppgiften att försöka leda andra människor finns svaren i kulturen. Därför, på julafton, när klapparna marscherar in i tomtesäcken är det tryggt att veta att taktpinnen förs av en genial tonsättare. ()

»Om kvällarna var hon glädjestrålande, den onda ryggen till trots.«

Krönika 13 DEC 2019 Som sommarjobbande ungdom i vården får man sprita britsar, bädda rent och gå ärenden tills ryggen värker. Men man träffar också människorna, de som jobbar för att hjälpa och de som får lindring eller tröst. Man ser och förstår och strålar av glädje på kvällen. Nina Cavalli-Björkman berättar. ()

Debattbok med ideologisk prägel

Recension 11 DEC 2019 Finansborgarrådet i Region Stockholm, Irene Svenonius, har skrivit en debattbok om hur svensk sjukvård borde styras och skötas. Gott om ideologiskt präglade tankar, mindre av faktaunderbyggd, balanserad genomgång, finner Läkartidningens recensent.  (2 kommentarer)

Resedagböcker som krönikor om en sjukdom

Recension 10 DEC 2019 Olga Tokarczuk, den ena av 2018 års två Nobelpristagare i litteratur, låter i boken »Löparna« skildringen av sin egen och andras kroppar spela en framträdande roll. Jonas Ludvigsson, barnläkare i Örebro, har läst en resedagbok som betraktar resandet som något av ett syndrom. ()

Lärobok om behandling av smärta fyller stort behov

Recension 09 DEC 2019 En bok som sammanfattar klinisk praxis vid smärtbehandling kan läsas av såväl läkarstudenten som den erfarne specialisten i behov av uppdaterad kunskap och handfasta rekommendationer, skriver Läkartidningens recensent. ()

Komplett bok om smärta – på svenska

Recension 05 DEC 2019 De som anser att smärta som begrepp och smärtbehandling som praxis är svåra saker kan få hjälp av en nyutkommen bok som samlar all aktuell kunskap på området. Allt på svenska dessutom, vilket uppskattas extra mycket av Läkartidningens recensent. ()

Pek till salu!

Kultur 05 DEC 2019 »Du står på mitt pek, så står jag på ditt«, tycks vara en vanlig överenskommelse mellan akademiker i jakten på publikationsmeriter – och de som har råd kan köpa sig medförfattarskap enligt diverse prislistor. Stephan Rössner pekar ut en mindre upplyst sida av akademisk publicering. (4 kommentarer)

50 år med koloskopi och polypektomi

Kultur 04 DEC 2019 I år är det 50 år sedan som man för första gången genomförde en endoskopisk undersökning av hela kolon och tog bort polyper proximalt om rektum. På 1990-talet visade studier att polypektomi skyddar mot insjuknandet i kolorektalkancer, vilket blev grunden för införandet av kolorektalkacerscreening. Läkartidningens artikel beskriver utvecklingen av en framgångsrik metod. ()

»Man kan inte gå från död till födelse så snabbt, inte i huvudet.«

Krönika 29 NOV 2019 Ibland är det bara två våningsplan som skiljer liv från död. På ett sjukhus vet man aldrig vad någon just varit med om eller vad någon just ska konfronteras med. Jakob Ratz Endler berättar i sin krönika. (1 kommentar)

Jagets födelse

Kultur 27 NOV 2019 När blir människofostret och barnet en person vars liv är okränkbart? Frågan är aktuell eftersom foster som framföds nära abortgränsen visar livstecken och kan överleva. Problemet har blivit mer politiskt än det är etiskt, biologiskt eller medicinskt, skriver Hugo Lagercrantz, professor emeritus, tidigare verksamhetschef för nyföddhetsvården vid Astrid Lindgrens barnsjukhus. ()

Fundamental sakkunskap om sjukdom och konsekvens

Recension 25 NOV 2019 En pedagogiskt välskriven bok för läsare som vill lära sig ganska mycket om epidemiologisk forskningsmetodik, men läsning också för dem som bara vill lära sig det mest basala om epidemiologisk analys av sjukdomars förekomst, bakgrund och konsekvenser. ()

»Väl inne på det medicinska universitetet förstår jag nu att det så klart inte är så enkelt ...«

Krönika 22 NOV 2019 Frågor och funderingar hör höstmörkret till. Man undrar om den känsla av frihet och kontroll som man drömde om när man bytte till läkare från ett annat yrkesliv kommer att kunna att infinna sig, eller om allting bara blir som vanligt igen. Jesper Strömbäck Eklund, läkarstuderande vid Karolinska institutet, tänker framtid i sin krönika. (2 kommentarer)

Att bli storasyster är ett stort ansvar

Kultur 19 NOV 2019 Att bli storasyster när man själv bara är 5 år förändrar livet på sätt som man kanske inte har räknat med. Och då är det bra att prata med doktorn. (8 kommentarer)

35 år av forskarmöda gav ett vaccin mot rotavirus

Kultur 19 NOV 2019 Sedan september 2019 ingår rotavirusvaccin i det svenska nationella allmänna vaccinationsprogrammet för barn. Viruset orsakar hos små barn svår magsjuka med kräkningar, vattentunna diarréer och ibland uttorkning. Leif Gothefors, barnläkare, professor emeritus, berättar om den mödosamma vägen som efter 35 år lett fram till ett fungerande vaccin. ()