Annons
Annons
Annons Annons

Senaste nytt från Läkartidningen

Skrivarglädje lagom till hängmattesäsongen

Recension 04 JUN 2019 En ung, intelligent, kvinnlig akutläkare mitt i händelsestormen efter att Söder torn i Stockholm sprängts i ett terrorattentat. Om det och mycket annat handlar överläkaren, forskaren, podcastaren och författaren Christian Unges nya bok, den första i en utlovad serie. Jesper Strömbäck Eklund, läkarstuderande på Karolinska institutet, anmäler.  ()

En bok som borde bli obligatorisk läsning

Recension 24 MAJ 2019 Hur går det när teorier och Excel-ark möter verkligheten? Kanske så som det gjorde på Nya Karolinska Solna, där lagar och jävsregler rundades, omdömen sviktade och ansvar skyfflades runt när de nya verksamhetsformerna inte verkade fungera. Turer och vändningar skildras i »Konsulterna«, en ny bok som anmäls av Pelle Gustafson, medicinsk redaktör, Läkartidningen. ()

Möjliga strategier mot självskadebeteende

Recension 20 MAJ 2019 En bok med öppenvårdsperspektiv på fenomenet självskadebeteende och möjliga strategier för behandling. Hans Olsson, psykiater i Jönköping, anmäler en användbar framställning som belyser även problem som anhöriga till självskadepatienter kan möta.   ()

Uppdatering av synen på evidensbaserad medicin

Recension 15 MAJ 2019 Den snabba utvecklingen av såväl terminologi som praxis inom evidensbaserad medicin skapar behov av böcker som uppdaterar synen på begreppet. Just den tjänsten har författarna av en ny bok gjort Sveriges läkarkår, finner Läkartidningens anmälare, seniorprofessorn Anders Ekbom. ()

Ny bok om Norges första kvinnliga läkare

Recension 18 APR 2019 Inte förrän 1884 blev det tillåtet för kvinnor i Norge att utbilda sig till läkare. Om de första 19 som gjorde det, och deras gärning som följde, handlar en nyutkommen bok som anmäls av Kerstin Hulter Åsberg.  ()

Hur lika är kvinnors och mäns hjärnor?

Recension 11 APR 2019 Finns det någon skillnad mellan den kvinnliga och den manliga hjärnan. Markus Heilig, professor i neurovetenskap vid Linköpings universitet har skrivit en bok för att utreda frågan. Lars-Gunnar-Gunnarsson, Biträdande professor i neurologi, Örebro universitet, har läst den. (3 kommentarer)

Från »slaktkonst« till kirurgisk precision

Recension 05 APR 2019 Från att ha kallats »slaktandets konst« har kirurgin utvecklats till en precisionsvetenskap med fantastiska bedrifter på meritlistan. I specialitetens barndom var dock operationer livsfarliga, antingen på grund av själva ingreppet eller till följd av postoperativa infektioner. Pelle Gustafson, medicinsk redaktör på Läkartidningen, anmäler en medicinhistorisk bok. ()

Oxikodon mellan medicinen och Mammon

Recension 04 APR 2019 Tragedin med opioidernas härjningar i den amerikanska befolkningen skildras dramatiskt i en aktuell bok. Rekommenderad lektyr även för svenska läkare, anser anmälaren Ola Ohlsson, professor emeritus, pensionerad överläkare och tidigare ordförande, Läkemedelsrådet Region Skåne. ()

»Laurell« tillbaka för tionde gången

Recension 25 MAR 2019 På svenska och anpassad efter förhållanden i Norden är klassiska »Laurells« nu utgiven i sin tionde upplaga. Referensverket i klinisk kemi har blivit större och tyngre, vilket är ett gott tecken på att klinisk kemi växer och utvecklas, skriver Läkartidningens anmälare. ()

Ett fascinerande galleri över färgstarka läkare

Recension 19 MAR 2019 Ännu så sent som mot slutet av 1700-talet måste vetgiriga och ambitiösa personer som önskade studera medicin söka sig från Sverige till andra länder ute i Europa. Om dessa studenter och studieresor handlar en nyutkommen bok som Läkartidningens recensent varmt rekommenderar till alla med intresse för medicin-, kultur- och lärdomshistoria. ()

Saklig skildring av hur det känns …

Recension 04 MAR 2019 En skildring av hur det känns att plötsligt ställas utanför, att bli av med sin befattning, att leva med misstanken att andra kanske har gått bakom hennes rygg ... Förra KI-rektorn Harriet Wallbergs bok är en framställning om att ha rätt men inte få rätt, skriver Läkartidningens recensent. ()

Idealisk klinisk forskning – som bar frukt

Recension 21 FEB 2019 Vincent är pojken som föddes av en mamma som ursprungligen saknade livmoder. Tiden som foster tillbringade han i en annan kvinnas livmoder intransplanterad i hans mammas kropp. En nyutkommen bok skildrar turerna kring en klinisk forskarbragd i Sverige. ()

En aktuell sjukhusroman med tokroliga poänger

Recension 11 FEB 2019 När verkligheten framstår som en satir i sig – som i fallet med alla turerna kring Nya Karolinska – blir det en utmaning att skriva en satir om allt som kan ske. Författaren P C Jersild har läst en vildvuxen men aktuell sjukhusroman av medicinprofessorn Johan Frostegård. ()

Socialstyrelsens första halvsekel skildrat i ny bok

Recension 04 FEB 2019 En historik över Socialstyrelsens första 50 år skriven av två »insiders«, läkaren Olof Edhag och journalisten Birgitta Eriksson, som själva i många år haft myndigheten som arbetsplats, ger en helgjuten bild av en verksamhet som berört de flesta områden i det svenska samhället. (1 kommentar)

Härlig bok av doktorn som blev ståuppare

Recension 23 JAN 2019 Doktorn höll på att bli utsliten i sjukvården, sadlade om till ståuppkomiker och skrev en bok. Läkartidningens recensent, på väg i motsatt riktning, från ett annat yrke in i läkarstudier, anmäler en bok som enligt honom »alla blivande och levande läkare bör läsa«. (2 kommentarer)

Underhållande och skrämmande om ledarskap i sjukvården

Recension 16 JAN 2019 Recensenten Bengt Hjelmqvist, distriktsläkare och kirurg, tidigare klinikchef, basenhetschef och chefläkare, allt på samma jobb, har läst en både underhållande och skrämmande bok om ledarskap i svensk sjukvård.  ()

En läkargärning utöver det vanliga

Recension 08 JAN 2019 Kirurgen Erik Erichsen berättar om sin läkargärning, som bedrevs i de mest skiftande sjukvårdsmiljöer på flera kontinenter. Förutsättningarna för att göra ett bra jobb har varierat starkt, emellanåt med smått extrema krav på kirurgens innovativa sinnelag. Pelle Gustafson, medicinsk redaktör på Läkartidningen, anmäler en spännande bok. ()

Vaccinationsdrama med bäring på vår egen tid

Recension 04 JAN 2019 Två böcker som ger fascinerande inblick i tidig svensk bakteriologi och vaccintillverkning – och två vårdskandaler som uppstod i anknytning till verksamheten. Per Hagman, biträdande smittskyddsläkare, Region Skåne, anmäler två medicinhistoriska böcker vilkas frågeställningar kan ha bäring även på vår egen tid. ()

Filosofins tröst i patientarbetet

Recension 12 DEC 2018 Filosofiskt perspektiv på kunskap kan underlätta läkarens vardagsslit i kliniken och öka såväl arbetsglädjen som patienttillfredsställelsen, påstår Olle Hellström, pensionerad allmänläkare, efter att ha läst en bok som gör upp räkningen med pedanternas världsherravälde. (6 kommentarer)

Skvallerbefriad utilitarism – ända in i kaklet

Recension 06 DEC 2018 »Etikprofessorn« är del 2 av filosofen Torbjörn Tännsjös intellektuella memoarer. Sakligt och skvallerberfriat berättar han om begrepp, spörsmål och skandaler som han kommit i kontakt med under en lång karriär som yrkesfilosof. Per Sandin, docent och filosof, Uppsala, anmäler. ()