Annons Annons

Senaste nytt från Läkartidningen

Örebro, Västervik och S:t Göran utsedda till Bästa sjukhus

Nyheter 22 JAN 2020 Örebro har det bästa universitetssjukhuset i landet. Det främsta mellanstora sjukhuset finns i Västervik och Capio S:t Görans sjukhus är det bästa mindre. Det visar Dagens Medicins årliga rankning. ()

»Det känns som om man drar undan mattan för oss«

Nyheter 22 JAN 2020 Flera glesbygdsregioner kämpar med rekordunderskott och under 2020 väntar stora sparpaket. De yngre läkarna oroar sig för framtiden. Färre ST-tjänster tillsätts. Läkarföreningarna får oftare larm om vikariat som avslutas trots muntliga löften om en ST-tjänst. ()

Tuffare tider oroar unga läkare

Nyheter 22 JAN 2020 En historisk läkarvarselvåg sveper över Stockholm – samtidigt som många regioner står inför rekordbesparingar och ska krympa kostymen. Mycket pekar på att underläkarna kommer att drabbas hårt. En del varnar till och med för en förlorad generation av läkare. ()

Skåne klarar budget – men vården går back stort

Nyheter 22 JAN 2020 Region Skåne klarar sin krävande budget på en miljard kronor i överskott. Men hälso- och sjukvården går back med 877 miljoner.  ()

Extrapengar påverkar inte varsel i Stockholm

Nyheter 21 JAN 2020 Region Stockholm får drygt 300 miljoner extra 2020. Men de pengarna kommer inte att gå till akutsjukhusen. Det säger finansregionrådet Irene Svenonius (M) till Dagens Medicin. (1 kommentar)

Ivo-kritik mot lång väntan på canceroperation i Skåne

Nyheter 21 JAN 2020 På Skånes universitetssjukhus har långa väntetider till operation vid cancer i bukspottkörteln eller levern fått allvarliga konsekvenser, enligt Ivo. I vissa fall har det varit för sent för kurativ behandling. ()

Fyra döda i coronavirus – WHO i krismöte

Nyheter 21 JAN 2020 Det nya coronaviruset har bekräftats smitta mellan människor. Över 200 fall har hittills bekräftats där fyra har omkommit. Nu kallar Världshälsoorganisationens till krismöte. ()

Nergårdh: Apotekets köp i Doktor 24 problematiskt

Nyheter 20 JAN 2020 Anna Nergårdh reagerar på att statliga Apoteket AB köper in sig i privata Doktor 24. Köpet kommer samtidigt som regeringen tittar på relationen mellan nätläkare och apotek. »Jag är förvånad över tajmingen«, säger hon till Läkartidningen. ()

Regionerna får 1,5 miljarder extra i år

Nyheter 20 JAN 2020 Regeringen är överens med Liberalerna och Centerpartiet om 5 extra miljarder till välfärden i år. 1,5 miljarder ska gå till regionerna och 3,5 miljarder till kommunerna. ()

Skyddsombud på Sös: »Vi hinner inte skriva avvikelserapporter«

Nyheter 20 JAN 2020 Larmen om det mycket tuffa läget inom sjukvården i Stockholm har duggat tätt den senaste tiden. Nu överväger Tora Borén, ST-läkare och skyddsombud på akuten på Södersjukhuset, att vidta åtgärder. (2 kommentarer)

Röster höjs för nationellt lager för antibiotika i slutenvården

Nyheter 17 JAN 2020 Inför genast ett nationellt säkerhetslager för slutenvårdsantibiotika. Det är budskapet i en ny rapport. ()

Het diskussion om statsbidrag på Läkarförbundets mingel

Nyheter 17 JAN 2020 Avgörande för en jämlik vård i landet – eller ett tecken på ett bristande förtroende för regionerna? Det var den stora frågan när sjukvårdspolitiker debatterade riktade statsbidrag på Läkarförbundets januarimingel. ()

Östergötland tar bort tak för pensionsålder

Nyheter 17 JAN 2020 Region Östergötland avskaffar taket i pensionsåldern. Anställningar kommer inte avslutas automatiskt vid 68 år – i stället får medarbetaren själv bestämma. (1 kommentar)

Akuten i Växjö låser dörrar och begränsar antalet anhöriga

Nyheter 17 JAN 2020 För att minska risken för hot och våld har chefen på akuten i Växjö beslutat att testa ett par nya åtgärder. Dörrar ska låsas kvällstid och bara en anhörig ska få följa med patienten. (1 kommentar)

Anställningsstopp på Akademiska sjukhuset

Nyheter 16 JAN 2020 Akademiska sjukhuset inför anställningsstopp för bland annat läkare. Det är en del av det sparpaket som ska få rätsida på sjukhusets svåra ekonomi. ()

Nytt coronavirus upptäckt i Kina

Nyheter 16 JAN 2020 Ett nytt lungvirus har upptäckts i staden Wuhan i Kina. Nu uppmanar Folkhälsomyndigheten sjukvården att vara uppmärksam. ()

Bakslag för mobilt geriatriskt team

Nyheter 16 JAN 2020 Tillgång till ett mobilt geriatriskt team förhindrade inte inläggning på sjukhus hos multisjuka äldre mer effektivt än vad vanlig vård gjorde, enligt en ny studie i Jönköping. Nu har teamet lagts ned. (3 kommentarer)

Många sjuka skickas hem på grund av vårdplatsbrist

Nyheter 16 JAN 2020 Två av tre läkare har, på grund av vårdplatsbrist, skickat hem patienter som borde ha lagts in. Det visar en enkät från Läkarförbundet som 1 300 sjukhusläkare har svarat på. (2 kommentarer)

Apoteket blir delägare i Doktor 24

Nyheter 16 JAN 2020 Apoteket AB går in som minoritetsägare i den digitala vårdgivaren Doktor 24. Planen är att utveckla nya vård- och hälsotjänster tillsammans. ()

Läkarförbundet saknar förslag om listning på läkare

Nyheter 16 JAN 2020 Läkarförbundet och Distriktsläkarföreningen är bekymrade över att utredaren Göran Stiernstedt inte föreslagit listning direkt på läkare i primärvården. Samtidigt säger flera digitala vårdgivare nej till flera av utredningens förslag. (1 kommentar)

Regeringen utreder gräddfiler i sjukvården

Nyheter 15 JAN 2020 Socialminister Lena Hallengren (S) ger Vårdanalys uppdraget att utreda om försäkringspatienter får företräde i sjukvården. Regeringen ska också lägga förslag som hindrar »gräddfiler«. ()

Akademiska ska spara 280 miljoner på personal

Nyheter 15 JAN 2020 Akademiska sjukhusets sparpaket har blivit något tydligare. 220 miljoner ska sparas på den egna personalen och 60 miljoner på hyrpersonal. Men vilka yrkesgrupper det rör sig om är fortfarande oklart. ()

Läkare hade 10 kilo cannabis – riskerar legitimationen

Nyheter 15 JAN 2020 En läkare som dömts till fängelse för innehav av 10 kilo cannabis riskerar nu att mista sin läkarlegitimation. Brottet påverkar förtroendet för läkaren, menar Inspektionen för vård och omsorg. (1 kommentar)

Fler med stroke ska behandlas med trombektomi

Nyheter 15 JAN 2020 Tidsfönstret för behandlingsmetoden trombektomi utvidgas till 24 timmar hos vissa patienter. Det – liksom robotträning – är några av nyheterna i de uppdaterade nationella riktlinjerna för vård vid stroke. ()

Milstolpe i svensk sjukvårdshistoria

Nyheter 15 JAN 2020 För femtio år sedan infördes »7-kronorsreformen« i Sverige. Den förändrade läkarnas arbetsvillkor i grunden. De fick tidlön och de enorma lönegapen mellan olika specialiteter försvann – men det påverkade även kontinuiteten och minskade läkarnas inflytande. (3 kommentarer)

Stor sorg på vårdcentral i Tumba efter läkares död

Nyheter 14 JAN 2020 Under gårdagen hölls en minnesstund på Storvretens vårdcentral för läkaren Siavash Maghsoudlou Estarabadi. Han omkom tillsammans med sin familj i flygkraschen i Iran. »Han var otroligt ödmjuk«, säger läkaren och personalchefen Lars Roos. ()

Guldskytt som siktar på läkaryrket

Nyheter 14 JAN 2020 Fredrik Lindström, OS-guldmedaljör i skidskytte, har ett nytt yrke i sikte. Om en vecka börjar han läkarprogrammet i Umeå. »Det känns fantastiskt roligt«, säger han. ()

Läkarens larm om platsbrist delades tiotusentals gånger

Nyheter 13 JAN 2020 »Ett gott råd: Bli inte sjuk nu.« Läkaren Uffe Hylins Facebook-uppdatering om vårdplatsbristen på Södersjukhuset spreds 20 000 gånger på ett halvt dygn. »Kanske börjar folk inse att det är något fel«, säger han till Läkartidningen.  (2 kommentarer)

Regionerna säger nej till Apotektjänsts krav på pengar

Nyheter 13 JAN 2020 Regionerna som drabbats av leveransproblem tänker inte gå med på Apotekstjänst krav om att de ska bekosta en ny projektplan för 20 miljoner kronor. ()

40 fler allmänläkare behövs för Sörmlands listningstak

Nyheter 13 JAN 2020 Max 1 500 patienter per färdig specialist. Det är en del av det listningstak som regionstyrelsen i Sörmland röstat igenom. Det kräver dock att man anställer ytterligare 40 läkare, vilket kan bli en utmaning. (1 kommentar)

Få kliniker har resurser för fler igångsättningar

Nyheter 13 JAN 2020 Snart får förlossningsvården nya riktlinjer för igångsättning vid överburenhet. Få kliniker har dock resurser att klara av ett ökat antal induktioner, enligt en kartläggning som Vårdfokus gjort. ()

Vårdcentralsläkare bland de omkomna i flygkraschen i Iran

Nyheter 10 JAN 2020 En läkare som arbetade på en vårdcentral i Tumba dog tillsammans med sin familj i flygkraschen i Iran. Nu sörjs familjen på vårdcentralen, rapporterar tidningen Mitt i. ()

Skåne skrotar planen på vårdval inom öron-näsa-hals

Nyheter 10 JAN 2020 Efter kritik backar det borgerliga styret i Region Skåne nu från planen att införa vårdval inom öron-näsa-hals. Däremot ska man satsa på ett vårdval för öppen barn- och ungdomspsykiatri. (1 kommentar)

Konkurrensverket säger nej till Stiernstedts förslag

Nyheter 10 JAN 2020 Konkurrensverket sågar flera förslag i Göran Stiernstedts utredning. Myndigheten vänder sig emot att patienter som inte gör ett aktivt val ska listas på närmaste vårdcentral och att regionerna ska få sätta listningstak. (2 kommentarer)

Sjukvårdsuppropet: »Patienter far illa och avlider«

Nyheter 10 JAN 2020 Det händer att patienter avlider i onödan på grund av den pressade situationen inom sjukvården i Stockholm. Det menar ST-läkarna Laura Björnström och Akil Awad, som tagit initiativ till Stockholms sjukvårdsupprop. De berättar i Läkartidningens podd. ()

Region Uppsala lex Maria-anmäler brist på sjukvårdsmateriel

Nyheter 09 JAN 2020 »Bristen på nödvändig sjukvårdsmateriel utgjorde en betydande risk för vårdskada«, skriver Region Uppsala i sin lex Maria-anmälan om den brist på sjukvårdsmateriel som uppstod i oktober förra året. ()

Studie: Brister i vården bidrog ofta till suicid i anmälda fall

Nyheter 09 JAN 2020 Olika brister i vården anses ha bidragit till suicid i mer än hälften av alla fall som anmäldes enligt lex Maria under 2015, enligt en studie. (1 kommentar)

AI var lika bra som patologer på att hitta prostatacancer

Nyheter 09 JAN 2020 Ett AI-system utvecklat av forskare vid Karolinska institutet var lika bra som världsledande uropatologer på att identifiera och gradera prostatacancer i vävnadsprover, enligt en studie i Lancet Oncology. ()

Revisorer: Skånes politiker gör för lite för ekonomin

Nyheter 08 JAN 2020 Politikerna i Skåne har inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att få ekonomin i balans och budgeten utgår inte alltid från realistiska förutsättningar. Det menar revisorer som granskat regionens budgetprocess. ()

Operationer ställs in efter vinterkräksjuka i Sundsvall

Nyheter 08 JAN 2020 Sundsvalls sjukhus har ställt in flera operationer efter ett utbrott av vinterkräksjukan på ortopedavdelningen. En stor del av personalstyrkan har insjuknat ()

Böcker


Beställ en bok från Läkartidningen!

Arkivet


Ett enda arkiv. 45 000 artiklar. I fulltext från och med år 1996.

Läkartidningen arrangerar


Ta del av de senaste rönen. Träffa kollegor. Knyt kontakt med nya arbetsgivare.

Om läsarkommentarer


Välkommen att delge övriga läsare synpunkter på innehållet i en artikel.

Tack alla referenter 2019!


Tack, alla som varit referenter under 2019!