Denna webbplats vänder sig till läkare

Utredning: Så ska dubbeljobb med hälsodata undvikas

Utredning: Så ska dubbeljobb med hälsodata mellan aktörer undvikas

Problemen att dela hälsodata mellan olika aktörer är välkända. Att komma till rätta med det kräver exempelvis gemensamma standarder. Och för det behövs mer statlig styrning, kommer en ny statlig utredning fram till.

Han vägrade dissekera djur av etiska skäl – kan inte fortsätta utbildningen

Han vägrade dissekera djur av etiska skäl – portas från studierna

Som vegan vill inte läkarstudenten Jasper Forfang Righard dissekera lamm under utbildningen. Nu har han portats från läkarprogrammet i Lund, men vägrar ge upp sin yrkesdröm. »Jag måste stå upp för det jag tycker är rätt. De värderingar som har gjort att jag är vegan är desamma som gör att jag vill bli läkare.«

Minna Johansson utsågs till »Årets allmänläkarvän«

Utsågs till »Årets allmänläkarvän«

Hon beskrivs som en allmänmedicinsk förebild. Minna Johansson, specialist i allmänmedicin och forskare vid Göteborgs universitet, utsågs till »Årets allmänläkarvän« när Distriktsläkarföreningen (DLF) sammanträdde för årets fullmäktigemöte.

Läkare sågar nytt AI-verktyg i Kronoberg: »Övertro på teknik«

Läkare sågar nya AI-verktyget för journalföring: »Övertro på teknik«

Region Kronobergs AI-verktyg för taligenkänning kritiseras från läkarhåll för att ha stora brister. »Det finns en övertro på att tekniska lösningar kan ersätta personal och man har en tendens att sjösätta de här systemen innan de är riktigt färdigutvecklade«, säger Sjukhusläkarnas lokala ordförande Edvard Lekås.

Nu kommer de första nationella riktlinjerna för ätstörningsvården

Första nationella riktlinjerna för vård vid ätstörningar klara

Socialstyrelsen presenterar för första gången nationella riktlinjer för vård vid ätstörningar. Budskapet är bland annat att fler personer med en ätstörning behöver få tillgång till fler behandlingsalternativ, anpassade till den specifika ätstörningen.

Sofia Rydgren Stale: »Allvarligt övertramp om regeln missbrukas«

»Ett allvarligt övertramp om skyddsarbetsregeln missbrukas«

Läkarförbundet delar Vårdförbundets uppfattning om att reglerna kring skyddsarbete inte får missbrukas. Ordförande Sofia Rydgren Stale säger att det är ett allvarligt övertramp om så sker och att även Läkarförbundet i så fall kommer att agera.

Folkhälsomyndigheten: Utredning om vattkoppsvaccin »snart klar«

Utredning om gratis vattkoppsvaccin »snart klar«

Folkhälsomyndighetens utredning om huruvida vaccination mot vattkoppor ska införas i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn har blivit en riktig långbänk. Men nu räknar myndigheten med att snart sätta ned foten i frågan.

SKR: Lag har frigjort 700 vårdplatser

Lag har frigjort 700 vårdplatser

Sedan lagen från 2018 om samverkan kring utskrivningsklara patienter, har cirka 700 vårdplatser frigjorts. Det är 300 färre än motsvarande undersökning för ett par år sedan, visar siffror från Sveriges Kommuner och regioner.

Flera överväger att lämna läkaryrket

Flera överväger att lämna läkaryrket

I en enkät från Läkarförbundet svarade majoriteten att de var oroliga att besparingarna skulle slå mot möjligheten att rekrytera och behålla personal. Var fjärde svarande har övervägt att lämna yrket.

Kriget i Gaza kräver handling av SLF och SLS – inte bara ord

Kriget i Gaza kräver handling av SLF och SLS – inte bara ord

Sveriges läkarförbund och Svenska läkaresällskapet borde skriva till utrikesminister Tobias Billström och ge ekonomiskt bidrag till Läkare utan gränser, skriver en grupp debattörer. (4 kommentarer)

Hälso- och sjukvården måste skyddas i krig och konflikter

Hälso- och sjukvården måste skyddas i krig och konflikter

Sveriges läkarförbund och Svenska läkaresällskapet delar den oro och frustration som artikelförfattarna till en debattartikel om kriget i Gaza ger uttryck för. (2 kommentarer)

Utbrott av mpox i Stockholm

Utbrott av mpox i Stockholm

Under april rapporterades ovanligt många fall av mpox till Folkhälsomyndigheten. Det rör sig om ett tiotal fall i Stockholmsområdet – samtliga smittade i Sverige. Nu uppmanar statsepidemiolog Magnus Gisslén vården att vara uppmärksam.

Regioner granskar fakturor efter Region Skånes polisanmälan

Regioner granskar fakturor efter Region Skånes polisanmälan

Efter att Region Skåne polisanmält felfakturering av Bravida, granskar nu fler regioner sina affärer med företaget, rapporterar SVT Nyheter Skåne.

Vårdförbundet hotar med strejk – missnöje med regionernas agerande

Vårdförbundet hotar med strejk – kritiserar felaktigt skyddsarbete

Vårdförbundet anklagar regionerna för att missbruka skyddsarbete under den rådande övertidsblockaden och hotar nu med att lägga strejkvarsel. »Vi ser att man i princip bara har bytt ut övertid mot skyddsarbete. Vi kan inte acceptera att man använder vårt gemensamma avtal så här«, säger ordförande Sineva Ribeiro till Ekot.

Begränsad nytta av screening för klamydia och gonorré hos MSM

Begränsad nytta av screening för klamydia och gonorré hos MSM

Effekten på klamydia- och gonorréincidensen av intensiv screening av män som har sex med män som står på förebyggande behandling mot hiv var begränsad och resulterade i högre antibiotikakonsumtion.

Allt fler svenska läkare vill till Norge

Allt fler läkare vill jobba i Norge

Det har skett en dramatisk ökning av svenska läkare som har siktet inställt på att arbeta i Norge. Det visar en sammanställning av ansökningar om norsk legitimation som Dagens Medicin har gjort. (6 kommentarer)

Regeringsförslag: Lagändringar ska ge fler forskarutbildade läkare

Regeringsförslag: Lagändringar ska ge fler forskande läkare

Det måste bli lättare att röra sig mellan akademi och andra sektorer i samhället, framför allt tidigt i karriären. Det menar regeringen och föreslår lagändringar på området. På Läkarförbundet ser man positivt på förslaget och hoppas att det ska kunna ge fler forskande läkare.

Visselblåsare i Europadomstolen: Fallet är principiellt viktigt

Visselblåsare i Europadomstolen: Fallet är av stor principiell vikt

Fallet med Karolinska institutets fällning av forskare i Macchiarini-ärendet förtjänar helt klart en prövning enligt Europakonventionen. Och inte bara det – ärendet bör få särskild principiell status. Det menar forskarna och Centrum för rättvisa i en ny inlaga till Europadomstolen gällande fallet »Grinnemo and Others v. Sweden«.